31.05.2019

Fabric Friday!

Vandaag wil ik het met jullie hebben over piqué. Deze stof is ook wel bekend onder de naam Marcella, en vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Piqué is een lid van de katoenfamilie maar de term wordt tegenwoordig gebruikt voor een breed scala aan stoffen. Piqué is de naam van een stof en van een bindingstechniek, die we terug zien in zowel weefsels als breisels.

Vele van jullie hebben deze stof ook in jullie kledingkast hangen want het is namelijk de standaard stof voor polo’s. Maar ook bij voor sportkleding, formele shirts en stropdassen wordt deze stof gebruikt.

Kenmerkend is de typische reliëf structuur, denk aan patronen zoals koord, wafel, honingraat en birdseye piqués. Om het reliëf te versterken, worden aparte piqué kettingdraden en vul-inslagen gebruikt. Door de verhoogde ribbels heeft piqué meer body en stijfheid dan normale katoen, en wordt daarom beschouwd als een middelzware stof.

Het populaire materiaal heeft veel fantastische eigenschappen. Het is ademend, duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Desondanks de zwaardere stof, is deze toch ademend en voelt dus koel aan. Bovendien zie je niet zo snel zweetvlekken.