19.08.2019

De kunst van het weggooien.

Dingen loslaten is voor velen van ons erg moeilijk. Geef toe, hoe vol hangt jouw kledingkast met oude kleding die je nooit meer draagt. Waarom klampen we ons vast aan al die onnodige spullen? Heb jij hier ook last van? Inderdaad, dat dacht ik wel… Daarom speciaal voor jou een aantal opruimtips. Want opruimen helpt ons om ons hoofd leeg te maken en betere beslissingen te nemen. Ok ik moet toegeven, het is niet de aller leukste dagbesteding. Maar achteraf ga je me dankbaar zijn. Neem een moment voor jezelf en reorganiseer die kast waar je iedere ochtend voor staat te treuzelen.

1️⃣ Haal alles uit je kast en beoordeel stuk per stuk
Alles, ja alles moet er er uit. Maak stapels per categorie. Bijvoorbeeld een stapel broeken, een stapel truien, etc. Maak het visueel. Liggen alle ‘bergen’ op de grond, top! Dan kunnen we beginnen met beoordelen.

2️⃣ De drie vuistregels
Beoordeel ieder stuk op basis van de volgende 3 vragen.
– Maakt dit kledingstuk me happy?
– Heb ik het nodig?
– Heb ik dit het afgelopen jaar nog gedragen?
Is het antwoord op één van de bovenstaande vragen NEE, neem er dan afstand van. Wees eerlijk en ben niet bang om weg te gooien.

3️⃣ Bedenk wie je wilt zijn en wat je wilt uitstralen
Laat het verleden los en geef jezelf de kans om te groeien. Die oude jij is er niet meer, dus waarom zijn of haar garderobe bewaren. Weg met het oude en verwelkom het nieuwe! Vergeet niet dat je nieuwe spullen koopt voor de persoon die je wilt zijn, en niet de persoon die je was.

4️⃣ Opruimen doe je in je eentje
Laat je niet beïnvloeden door anderen. Het is erg belangrijk dat niemand zich ermee kan bemoeien als jij beslissingen maakt over je spullen. Je moet zelf beslissen wat je voelt bij bepaalde spullen.

5️⃣ Alles heeft zijn eigen plek
Organiseer jouw kledingkast zo overzichtelijk mogelijk. Zorg dat alle kledingstukken zichtbaar zijn en binnen handbereik. Hoe eenvoudiger, hoe beter en hoe minder chaos in de toekomst. Verstop niks in dozen en ga ook niet eindeloos dingen verplaatsen omdat je bang bent om ze weg te gooien.

6️⃣ Doneren
Vrienden of familie opzadelen met jou oude spullen, is geen goed idee. Jij gooit het tenslotte niet zomaar zonder rede weg. Dat wil niet zeggen dat het zomaar in de vuilbak moet, maar ben wel even kritisch of überhaupt nog wel iemand blij zal worden van jouw afdankertjes. Wil je het aan het goede doel doneren? Verpak het dan waterdicht in een plastic zak en bind de veters van je schoenen aan elkaar. Of breng je kleding naar de kringloop winkel. Verkopen op marktplaats of een rommelmarkt is ook een optie, maar in de praktijk slingert de ‘rommel’ dan toch nog een paar weken of maanden in je garage rond.

Succes

You can do this!