06.05.2019

Just say Hello!

De Nederlandse campagne #Doeslief pleit voor meer vriendelijkheid naar elkaar. Met spraakmakende uitspraken roepen ze ons op tot fatsoen. Een van hun reclames luidt: “Caissière Myriam is vandaag door 30 procent van de klanten genegeerd”. Best schokkend vind ik…

Zou dit kunnen kloppen? Hoe vaak negeer jij iemand die service wil verlenen? Wimpel jij de verkoopster in de winkel snel af omdat je bang bent om geholpen te worden? Of zeg jij hallo tegen een wildvreemde op straat? En maak je wel eens een praatje met iemand in de bus of trein die je niet kent?

In onze maatschappij waar individualisme hoogtij viert, is een spontane begroeting bijna een uitzondering geworden. Toch blijkt uit onderzoek dat begroeten goed is voor de gezondheid en we er zelfs gelukkiger van worden. Maar door alle prikkels om ons heen sluiten we ons steeds vaker af van de buitenwereld. Ons brein beschermt zich voor een “sensory overload” en blokkeert bepaalde dingen om rust te creëren. Helaas kiezen we te vaak voor het verkeerde, televisie, je telefoon en slecht nieuws zijn dingen die je beter af en toe kunt verbannen.

Persoonlijk contact maakt je blij. Geef toe: als iemand naar je glimlacht of gemeend goedendag zegt, heeft dat toch een positieve invloed op je humeur. Doe het dus zeker wat vaker. Er is niets fijner om even gezien en erkend te worden.

Doe eens lief 😉