08.06.2019

Motivatie is een werkwoord.

Ik nodig je graag uit om actie te ondernemen op deze punten en je zal de positieve invloed ervan snel merken.

1️⃣ Duidelijk weten wat je wilt bereiken.

Duidelijk je doelen definiëren. Duidelijke doelen, met veel redenen waarom je ze wilt bereiken. We hebben het hier niet over een To-Do lijstje dat je dagelijks hanteert. Neen, je doelen definiëren zijn doelen, dromen en resultaten die je wilt bereiken op korte, middellange en lange termijn. Hoe wil je dat je leven eruit ziet in 5 jaar? Waarvan gaat je hart sneller slaan? En hoe ga je dat vandaag verwezenlijken? Welke kennis en vaardigheden moet je aanscherpen om dit te bereiken?

Schrijf deze doelen op met een strategie en een actieplan. Verdeel je actieplan in dagelijkse doelstellingen. Lees ze dagelijks of nog beter, herschrijf ze dagelijks. Maak ze meetbaar, met een deadline. Neem actie. Maak je eigen Masterplan!

2️⃣ Maak je doelen zichtbaar.

Leonardo da Vinci (1452-1519) was al gefascineerd door het onderbewuste, de kracht van je brein. Hij zei dat er twee soorten visualisaties bestaan. Die van het verleden, wat wij herinneringen noemen en die van de toekomst, wat hij creatie noemde.

Met de toekomst te visualiseren kan je deze creëren. Visualiseer je dromen en doelstellingen waar je maar kan. Ikzelf heb een “dreamboard“ met foto’s van mijn doelen. Ik kan mijn board zien vanuit mijn bed. Elke ochtend bij het opstaan en elke avond voor het slapen gaan kijk ik ernaar. Ik visualiseer hoe het zou zijn als ik die doelen zou bereikt hebben; hoe dat zou aanvoelen, ruiken, hoe ik naar de verwezenlijking zou kunnen kijken, luisteren…

Evengoed heb ik de omzetdoelen van mijn bedrijf in mijn agenda, nu mijn iPhone. Wat zijn mijn maandelijkse en wekelijkse omzetdoelen? Hoeveel moet ik dagelijks omzetten om ze te bereiken? Welke acties plak ik hieraan vast om dit te bereiken?
Actie, actie, actie.

3️⃣ Creëer je mentale spamfilter.

Iedereen van ons heeft dat stemmetje in zijn hoofd dat je vaak belemmert in bepaalde zaken. Zoals ‘dat kan ik niet’, ‘dit lukt me nooit’, ‘wat gaan de mensen zeggen’ of ‘wat zal die klant van mij denken als ik hem blijf overtuigen om te kopen’? Dat stemmetje reageert op basis van de opvoeding die je hebt meegekregen, je bent geconditioneerd van jongs af aan. Of dat reageert op basis van een aantal vorige ervaringen en daaruit besluit dat het volgende keer ook zo zal zijn. Niet dus. Je verleden is niet de norm voor je toekomst. Stel jezelf de juiste vragen en denk in mogelijkheden, niet in belemmeringen. ‘Hoe kan het dan wel?’ of ‘Hoe zal het wel lukken?’.

Verander je perceptie, je helpt de klant met beslissen door nog even door te gaan in het verkoopgesprek. Maak geen veronderstellingen over wat mensen wel zullen denken. Meestal zijn die toch fout. Wees je bewust van je gedachten en stel jezelf de juiste, positief gerichte vragen. Ga voor goud.

4️⃣ Omring je met mensen die je energie en een goed gevoel geven.

Blijf weg van mensen die je neerhalen. Soms heb je van die mensen die al de energie en motivatie uit je lichaam zuigen. Klagers, zeurders, mensen die je afremmen omdat ze zelf niet durven. Blijf weg van die negatieve mensen en zoek contact met gelijkgezinden, mensen die je motiveren.

Blijf uit de buurt van mensen die neerbuigend doen over je ambities. Kleine mensen van geest neigen hiertoe, terwijl de groten van geest je juist het gevoel weten te geven, dat je groot kunt worden.

Zoek positieve voorbeelden, zoek een mentor om je motivatie hoog te houden en je te helpen je doelen te bereiken. Eén van mijn grote voorbeelden, Jim Rohn, zei dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waar je het meeste tijd mee doorbrengt. Onze beslissingen, eigenwaarde en denkpatronen worden meer door je omgeving beïnvloed dan je kan vermoeden. De wet van gemiddelden speelt hier een grote rol. Ban negativisme uit je omgeving. Zoek inspirerende en ondernemende mensen om mee om te gaan. Maak ook nieuwe vrienden. We presteren beter en zijn gemotiveerder in een omgeving die onze eigen waarden en overtuigingen reflecteert.

5️⃣ Beheers je energie.

Beweeg, sport en kom buiten. Het weldadig effect van een fit lichaam heeft een positieve invloed op alles wat je doet, op je energieniveau en dus ook op het volume werk dat je kan verzetten. Als ondernemer of verkoper heb je veel energie nodig om die extra klanten te zien, dat event bij te wonen of die propsectietelefoontjes te plegen.

Het is het doorbreken van het kip-en-ei verhaal. Door beweging ga je bepaalde hormonen meer aanmaken. Er zijn vier chemische stoffen die ons een super goed gevoel geven.

– Endorfine, dat ons het vermogen geeft hard te werken.
– Dopamine, dat ons in staat stelt te focussen en dingen voor elkaar te krijgen.
– Oxytocine, om betere probleemoplossers van ons te maken.
– Serotonine, dat ons een gevoel van trots kan geven.

Niet moe en lusteloos maar fitter, een beter gevoel en heel gemotiveerd om meer actie te ondernemen. En zodoende meer resultaat te behalen.