03.07.2019

Experts en trendwatchers verwachten dat “made in Holland” en “made in Belgium” weer helemaal terug komt. Het maken van stoffen en kleding in onze eigen landen was ooit erg succesvol. Nederland en België kende voorheen een grote textielindustrie maar de opkomst van massaproductie en goedkope import uit lagelonenlanden zorgde voor veel faillissementen.

Wie weet is er binnenkort wel weer een toekomst voor productie in eigen land. Er is steeds meer vraag naar korte levertijden, merken willen snel inspelen op de wensen van de consument en kleinere collecties produceren. Ook maatwerk en ambacht zijn terug in trek. Men voorspelt trouwens dat de inkoop van grondstoffen drastisch gaat veranderen. Textiel zal steeds meer worden gerecycled in Europese recyclingfabrieken waardoor we minder afhankelijk worden van de katoenvelden in bijvoorbeeld India en China. De hele keten van ontwerp, grondstoffen, productie en verkoop kan dus weer in Europa plaatsvinden en hierdoor kunnen de levertijden fors verkort worden. Bijkomend pluspunt is dat het controleren van goede werkomstandigheden en eerlijke lonen veel eenvoudiger wordt als het hele productieproces dicht bij huis is.

Bron: David Kemps – ABN AMRO Sector Advisory

Wat denk jij? Zal de toenemende aandacht van consumenten en retailers voor duurzaamheid nieuwe kansen bieden voor productie in eigen land?