07.07.2019

Vandaag heb ik een opdracht voor jou, of beter gezegd een challange.

Hoe lang houd jij het vol zonder te klagen?

Probeer er vandaag eens bij stil te staan. Je denkt misschien nu bij het lezen van deze post, “Ik klaag bijna nooit! Ik ben heel positief ingesteld.” Maar ik beloof je, na vandaag ga je inzien dat ook jij best veel klaagt.

Zeuren, zagen, zaniken, we doen het allemaal. We beschrijven de hele dag door dingen die negatief zijn. Het regent vandaag. Ik voel me niet lekker. Ik haat mijn baan. Mijn kinderen maken te veel rommel. Mijn man doet niks in huis. Ik heb veel te veel werk.

We hebben niet eens door dat we zo vaak aan het klagen zijn omdat we gewoon feiten opnoemen. Dat heeft een reden, ons brein is constant op zoek naar dingen die fout zijn. De belangrijkste taak van ons brein is namelijk om ons bewust maken van potentiële bedreigingen voor onze emotionele of lichamelijke gezondheid. Maar door constant aandacht te geven aan al deze negativiteit om je heen en het te benoemen wordt je moe en lusteloos. Want door te klagen produceer je irritatie, frustratie, verdriet of zelfmedelijden in je lichaam.

Dus sta er vandaag eens bij stil hoe vaak jij aandacht geeft aan negativiteit. Start een klaag-dieet. Oefen om minder te klagen. Let op: klagen is bijna een tweede natuur voor ons. Maar bewustwording is de eerste stap. Ga jij de uitdaging aan?